Reklama
 
Blog | Zdenek Mikula

(NE) ŠŤASTNÉ DNY KAVÁRENSKÉHO POVALEČE 63

TLAK A PROTITLAK ANEB KONFRONTAČNÍ TERAPIE

Poslední dobou, nebo spíš poslední léta se na sociálních sítích a různých webech krásně ukazuje, jaké všechny možné názorové vzorky se vyskytují v této zemi. Přijde mi, že je to čím dál extremnejší a teď nemám na mysli pouze v politice, ale jde o všeobecný pohled na různé věci nebo události. Připadá mi, ale možná je to jen můj subjektivní pohled, že někteří lidé se chtějí chovat jako idioti, zpochybňovači všeho, kritici čehokoliv a hlavně odborníci na všechno.

Já jsem se zapřísahl, že už se do podobných debat, názorových střetů a egomaniakálních onanií nebudu zapojovat. Vydrželo mi to celkem dlouho a zase se brzy zabalím do své deky úmyslné ignorace. Nicméně jsem se párkrát nachytal jak někomu odpovídám, že je totální ignorant, idiot nebo že by se člověk jako on neměl veřejné vyjadřovat. Což v tu chvíli bylo opodstatněné a subjektivně správné, ale nikam to stejně nevede. Protože jsou lidé, kteří mají na mnoho témat různé pohledy a názory, což je podle mě naprosto v pořádku. Co mě opravdu dokáže hodně vytočit je když se někdo uchýlí k urážkáma a začne být osobní, což se snažím ignorovat ale sem tam se neudržím a pošlu takového jedince okamžitě do prdele. Co dál ale? To je právě přesně to, čeho chtěl tento člověk docílit a vlastně nademnou vyhrál i přesto že dotyčného většina diskutujících považuje za stejného idiota jako vy.

Poslední dobou mě udivuje, že se ten negativismus a hejting vztahuje i k tématům, kde bych ho nečekal. Jako že na festivalu KVIFF je banda darmožroutů a rádoby umělců a nás daňové poplatníky to bude stát celonárodní rozpočet, že David Černý je ochlasta a jeho letecké schopnosti jsou sporné a umění dvojnásob. Ti samí lidé, kteří před nějakou dobou kritizovali migraci ze strachu z terorismu, se najednou zastávají největší teroristické organizace Taliban a tlumočníky označují za konfidenty, což mi přijde teprve absurdní. Lidé, kteří nám pomáhali v Afghánistánu jako tlumočníci, což je velmi přísně prověřený segment lidí a to nezmiňuji že jim a jejich rodinám jde o holý život, tak to mě opravdu přivádí na myšlenku, že se občas stydím za to že jsem z této země.

Což po delším uvážení samozřejmě vyhodnotím jako nesmyslné, protože je to moje vlast a jsem tu šťastný. Mám rád mnoho míst v Čechách a žilo zde mnoho skvělých lidí či osobností a to jak z historie, tak mnoho výjimečných osobností nalezneme i v současnosti. Totiž ta křičící (snad) menšina a vše dehonestující ignorantský vzorek naší společnosti je zároveň vlastně protipól toho, co považuji za správné. Takže by vše mělo být vlastně v pořádku, protože kde je tlak, je potřeba i protitlak a to dělá společnost společností. Někdy je to ale opravdu náročné se nezapojit do konfrontace s kreténem. Ti však byli a budou.

Reklama